Coachend leiderschap: 5 win-win tips voor jezelf en je medewerkers
Uit onderzoek van de UGent en De Morgen bij 1.153 (ex-)burn-outpatiënten blijkt dat een goede baas de beste buffer is tegen een burn-out. De sleutel tot succes? Coachend leiderschap. Vanuit mijn ervaring als leidinggevende en expert in coachend leiderschap zoom ik in op wat coachend leiderschap is, wat de voordelen zijn voor jezelf en je medewerkers én geef ik je 5 tips om concreet aan de slag te gaan.
Wat is coachend leiderschap?
Coachend leiderschap is een begeleidende leiderschapsstijl. Dat wil zeggen dat je je medewerkers zoveel mogelijk betrekt in de werkprocessen, in plaats van zelf alle beslissingen te nemen en taken te delegeren.
Waarom is coachend leiderschap een win-win?
Investeren in coachend leiderschap is een win-win voor iedereen: voor jezelf/ je bedrijf en je werknemers. Het verhoogt instant de betrokkenheid van je medewerkers en dat heeft een aantal positieve effecten:
- Betrokken medewerkers zijn gelukkige en tevreden medewerkers. En dat heeft ook een positief effect op andere vlakken: persoonlijke ontwikkeling, gezondheid, relatie/gezin en sociale contacten. (= win voor je medewerkers)
- Gelukkige medewerkers dragen sterk bij aan betere resultaten. (= win voor jezelf/je bedrijf)
Coachend leiderschap: in 5 stappen naar een win-win
TIP #1 Ken je eigen talenten en zet daar op in
Als leidinggevende is een goede zelfkennis cruciaal. Weet wat je talenten én je valkuilen zijn. Waarom is dat belangrijk?
- Als je je talenten kunt inzetten, heb je meer energie en ben je veerkrachtiger. Talenten zijn als een oplaadbare batterij: doen waar je goed in bent en wat je graag doet, geeft je energie.
- Uit onderzoek blijkt dat hoe beter je zelfinzicht is, hoe makkelijker en beter je verbinding maakt met anderen. En medewerkers die zich begrepen voelen, voelen zich meer gewaardeerd.
Tools om een goed zicht te krijgen op jezelf? Vanuit mijn ervaring ben ik erg overtuigd van de persoonlijkheidstesten van MBTI en Insights. Persoonlijk hebben ze, door de herkenbaarheid, mijn zelfvertrouwen een echte boost gegeven.
TIP #2 Hou je eigen energiepeil hoog
Een uitgebluste, chaotische leidinggevende heeft een grote, negatieve impact op het team. Hoe vermijd je dat?
- Registreer dagelijks, in een dagboek, waar jij energie van krijgt en wat je energie kost.
- Doe vervolgens meer van wat je energie krijgt en minder van wat je energie kost.
Dankzij deze oefening ben je je bewust van je eigen energie en dat is een belangrijke stap.
TIP #3 Creëer duidelijkheid en zet je medewerkers in op hun talenten
Duidelijkheid is een must. Communiceer daarom op een heldere manier wat je verwacht van je medewerkers. Hoe doe je dat?
- Maak een functie- of rolprofiel dat het doel van de functie en de kerntaken beschrijft.
- Stel een competentieprofiel op dat maximaal 9 competenties met gedragsvoorbeelden formuleert.
Zeker een goed idee:
- Vermeld hierin het ‘waarom’, gelinkt aan de missie van het bedrijf.
- Maak de profielen samen met de medewerker(s) op voor een maximaal draagvlak.
- Match het competentieprofiel aan de talenten van je medewerkers en zet hen hier maximaal op in.
TIP #4 Geef positieve én negatieve feedback op een constructieve manier
Heel belangrijk: benoem de positieve of negatieve impact die het gedrag van de ander op jou heeft. Zet, naast eventuele aandachtspunten, ook het goede werk van de medewerker in de verf.
Ontdek in mijn vorige blog 5 stappen om duidelijk en met impact feedback te geven.
TIP #5 de kracht van kwetsbaarheid
Als leidinggevende is het de moeite waard om je af en toe kwetsbaar op te stellen. De Amerikaanse onderzoekshoogleraar en auteur Brené Brown stelt dat kwetsbaarheid geen teken van zwakte is, maar juist de weg naar moed, betrokkenheid en betekenisvolle verbindingen. Bovendien creëer je op die manier een open sfeer en een veilige context voor je medewerker.
Bron: de kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown
Heb je vragen of wil je nog meer ondersteuning bij coachend leiderschap voor jezelf of voor jouw team? Ik help je graag verder.
Delen
Over Mieke Meynen
Ik wil jou en je medewerkers professioneel gelukkig maken door loopbaancoaching, stress- en burn-outcoaching, coachend leiderschap en burn-outpreventie. Omdat professioneel gelukkige mensen ook privé gelukkiger zijn en meer resultaten boeken!