7 tips voor verbindend leiderschap: een must in je organisatie
Onze maatschappij verandert in een sneltempo. Nieuwe technologieën volgen mekaar op, en vandaag kennen we sectoren waar er pakweg 10 jaar geleden nog geen sprake van was. Dat zorgt voor een recordaantal knelpuntberoepen. Werkgevers verwachten bijgevolg steeds meer, maar ook aan de andere kant van de lijn, bij de medewerkers, is er een behoorlijk verlanglijstje. Dat vraagt om een nieuwe focus op organisatie én leiderschap.
Hop, hop… van job naar job
De arbeidsmarkt zet werkgevers vandaag voor grote uitdagingen: met maar liefst 240 knelpuntberoepen is het bijna zoeken naar een naald in een hooiberg. Bovendien duurt het maar liefst drie tot zes maanden vooraleer die (witte) raven gevonden zijn. En alsof dat nog niet genoeg is: starters zijn vandaag een pak minder honkvast dan ze ooit waren. Deze ‘jobhoppers’ blijven gemiddeld 1,5 jaar en proeven graag van alles wat, alvorens ze zich settelen. Het is een schril contrast met de vorige generaties, die bijna eeuwige trouw beloofden aan hun allereerste werkgever.
Employer branding: een must
Dat is vandaag verleden tijd. Maar is dat een reden tot paniek? Helemaal niet. Zolang je als werkgever maar inzet op een goede employer branding.
Meer nog: het is een must. Want niet alleen de werkgever verwacht vandaag meer. Ook de werknemer heeft een verlanglijstje: een aangename werkomgeving, goede voorwaarden, een plek waar hij zich kan ontwikkelen,…
Focus op een duurzame win-win
Daarnaast komt het huidige model van leidinggeven onder druk te staan. Respect afdwingen behoort tot het verleden. Er is meer dan ooit behoefte aan het opbouwen van onderling respect. En waar de focus eerst op de organisatie lag, en nadien op het individu, evolueren we vandaag naar een focus op hoe we de passie van de medewerkers kunnen laten aansluiten bij de missie van de organisatie. We evolueren zo naar een duurzame profit voor alle partijen, waarin verbindend leiderschap essentieel is.
Verbindend leiderschap: 7 tips
Omdat ik als coach en trainer in coachend leiderschap gepassioneerd ben door het thema, volgde ik recent een inspirerende lezing over verbindend leiderschap van organisatiepsycholoog Lou Van Beirendock. Ik deel graag zijn inzichten en tips, aangevuld met die van mezelf:
TIP #1: Schrijf een visie en missie uit, maar zorg ook dat deze betekenis krijgen voor je medewerkers. Betrek hen en herhaal de boodschap, zonder de missie en visie tot vervelens toe af te ratelen. En leg vooral het ‘waarom’ uit.
TIP #2: Zet mensen in op hun talenten. Vergelijk talenten met een oplaadbare batterij: doen waar je goed in bent en wat je graag doet, levert energie op en laadt je batterijen op. Als je dingen doet waar je niet goed in bent of die je niet graag doet, dan lopen je batterijen leeg.
Met andere woorden: koppel het zakelijke aan het menselijke, zo verbind je de belangen van de organisatie aan de individuele belangen.
TIP #3: Ga voor gedeeld leiderschap. Er moet niet 1 leider zijn die alles kan. Leiderschap is te complex geworden voor 1 persoon. Een leidinggevende (of superman/woman?) lijkt immers wel 101 competenties te moeten bezitten: toekomstvisie hebben, enthousiasmeren, inspireren, plannen en organiseren, coachen en ondersteunen. Over witte raven gesproken… Verdeel die taken dus liever over verschillende mensen die hiervoor competent zijn. Lou Van Beirendonck: “Heel veel goede leiders en CEO’s zijn niet charismatisch, maar eerder grijze muizen met een goede discipline, die zich niet vanuit hun ego willen profileren”.
TIP #4: Zorg voor zelfregulatie, maar ook voor duidelijke doelen. Uit onderzoeken naar stress blijkt dat een gebrek aan zelfregulatie één van de grootste stressoren is. Betrek mensen bijvoorbeeld bij beslissingen en zorg voor korte beslissingslijnen.
TIP #5: Ga de dialoog aan, maar maak ook duidelijke afspraken. Zo zorg je voor een open cultuur, waarin zaken besproken mogen worden, maar waar ook duidelijkheid is over wat wel en niet mag.
TIP #6: Zet een systeem op dat de dialoog ondersteunt. Maak tijd voor je medewerkers en zorg voor voldoende efficiënte overlegmomenten.
TIP #7: Toon regelmatig je waardering en niet enkel tijdens een jaarlijks evaluatiegesprek. Op die manier verhoog je de betrokkenheid en motivatie van je medewerkers.
Heb je vragen of wil je meer info over hoe je jezelf of je leidinggevenden kan ondersteunen op vlak van leiderschap? Contacteer me gerust voor een vrijblijvend gesprek.
Delen
Over Mieke Meynen
Ik wil jou en je medewerkers professioneel gelukkig maken door loopbaancoaching, stress- en burn-outcoaching, coachend leiderschap en burn-outpreventie. Omdat professioneel gelukkige mensen ook privé gelukkiger zijn en meer resultaten boeken!